Citrónové turbo kuře

Citrónové turbo kuře
6 porce
30 min

Ingredience:

  • 1 celé kuře od farmáře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregána 
  • 1/4 lžičky kajenského pepře - volitelně
  • 1 lžička kvalitní soli - např. himalájské 
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku

Citrónovo-pažitkové máslo

  • cca 2 lžíce ghí nebo másla v pokojové teplotě
  • kůra z 1 bio citrónu
  • šťáva z 1/2 bio citrónu, zhruba 1 velká lžíce
  • 2 lžíce čerstvě nasekané pažitky

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 210-220°C.

2. Opláchněte celé kuře a vysušte papírovou utěrkou. Otočte si kuře prsy dospodu a ostrým nožem nebo nůžkami ho uprostřed podélně nařízněte přes páteř. Poté rukama kuře rozevřete. Následně ho otočte brsy nahoru a stlačte, ať se hezky rozprostře a rozevře.  

3. V malé mističce si smíchejte všechno koření a kuře s ním celé posypte. Položte kuře na pečícím papírem vyložený plech prsy nahoru. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 40 minut. (Nebo dokud na teploměru na maso nevyskočí teplota na 65 °C).

4. Mezitím si v další misce smíchejte dohromady ghí, citrónovou šťávu, kůru a polovinu množství pažitky. 

5. Po 40 minutách kuře vytáhněte a potřete ho připraveným citrónovo-pažitkovým máslem. A vraťte na 5 minut zpátky do trouby. Poté kuře lehce nadzvedněte a lžící naberte máslo na plechu a kuře jím znovu potřete. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5 minut nebo dokud nezískáte křupavou kůži. (Nebo dokud nebude teplota masa na teploměru 74°C). 

6. Poté maso vyndejte z trouby, zasypte zbylou čerstvou pažitkou. Přendejte kuřátko na servírovací talíř a naporcujte slavnostně až na stole. Servírujte s čerstvým listovým salátem. 

Pro Svět Bedýnek připravila Míša z blogu Yummymummyfoodie

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu